Mozart's Requiem

Med denna inlägg kommer jag att prata lite om Mozart's Requiem och i senare inlägg kommer jag att berätta om framförandet av stycket.

jag tror nog att ni alla känner till Wolfgang Amadeus Mozart. Han var en av de största (kanske den största) kompositören från Vienne klassiska tiden (Eller vad det nu heter). Han levde ett relativt kort liv. Han blev 35 och insjuknade och dog 5:e December 1791. Requiem, som även är känd som dödsmässan är en mässa på Latin som handlar om att herren skall frälsa och skona de döda och döden i sig från en kristet synvinkel. Mozarts Requiem i D-moll är nog den alra kändaste tonsättningen på mässan. Skälva verket är mozarts 626:e verk och även hans alra sista. Dessutom hann han inte skriva klart den innan han dog. Verket består utav 14 satser varav tio av satserna är delar av en stor sats. De heter: Introitus, Kyrie Eleison,Sequense: Dies Irae, Tuba Mirium, Rex tremendae, Recordare, Confutatis och Lacrimosa; Offertorium: Domine Jesu,Hostias; Sanctus: Sanctus, Benedictus; Agnus Dei och Communio.

 

Det hela började med att Mozart var desperat efter pengar och börjat skriva stycken på beställning. Det var då som en greve vid namn Franz Von Walsegg kom till honom för att beställa en begravnings mässa åt hans döde fru. Von Walsegg kom aldrig själv till Mozart personligen, utan han skickade en sändebud till honom för att beställa stycket.

Mozart på började arbetet samtidigt som han jobbade på Trollflöjten. Under arbets processen som började hans hälsa bli sämre och sämre. Han berättade det för sin fru, Constanze Mozart, att han mådde sämre per dag och att han misstänkte att han hade blivit förgiftad. Han berättade samtidigt att Denna Requiem var även för honom själv. Efter att han hade skrivit klart en hel sats och gjort detaljerade skisser på 9 andra satser, så blev han så sjuk att han inte kunde resa sig ur sängen mer.

Constanze kallade sedan på Mozarts Student, Franz Xavier Süssmayer  för att hjälpa till o avsluta verket. Några källor säger att det skett på ett påminnande sätt så som det var i Filmen Amadeus, Att Mozart hade givit de instruktioner på hur arbetet skulle fortsätta. Mozart dog kort därefter och genom hans instruktioner så avslutade Süssmayer de satserna som inte var helt färdigskrivna samt la in 3 satser som han skrivit helt själv, nämligen Sanctus satserna (Sanctus och Benedictus) och Agnus Dei, Medans den sista satsen: Communio Luxaeterna, är ihop satt av de två första satserna alltså Introitus och Kyrie Eleison med andra texter på körstämman.

 

När allting kommer omkring stycket så har det dykt upp många myter omkring den och kopplat till Mozarts Död. En av de alra kändaste av de är att Antonio Salieri hade beställt Requiem mässan och sedan förgiftat Mozart. Det är kring denna myt som pjäsen Amadeus och Filmen av samma namn är baserat kring. Men det är förviso en myt då man säger nu mera att Mozart dog en naturlig död (Dock så finns det källor som säger att Mozart har sagt att han blivit förgiftat till sin fru).

 

Enligt mig är verket en av de största, mäktigaste, vackraste och känsloveckande verken någonsin skrivits.
Det var mycket mer än bara en enkel begravnings mässa. Det är ett verk som är riktigt nära perfection. I verket kan man hitta många olika känslor, bland annat glädje, sorg, skräck och vrede. Sequense delen börjar med ett aggressivt och massivt Dies Irae som handlar om vredens dag och avslutas med Lacrimosa som betyder Tårfylld med en väldigt vackert men samtidigt mörkt och sorgligt karaktär. Lacrimosa är säkert den kändaste och mest väl spelade satsen i verket. Alternativ rock/Goth-rock bandet Evanescence har själv gjort en arrangering av stycket med gitarrer samt elektronik och en egen sång stämma som bandets sångerska, Amy lee skrivit själv. låten går att hitta på deras skiva, The Open Door. (Även värt att notera att bandet har fått mycket skit för att ha gjort detta).

I satserna som Domine Jesu, Hostias, Sanctus och Benedictus kan man finna det mörka som finns i verket samtidigt som man kan hitta hopp och glädje (varav Sanctus och Benedictus saknar den mörka karaktären helt). Allt detta gör att Requiem i D-moll av W.A Mozart är ett av mina största favoriter inom klassiskt musik. och jag tycker verkligen att det är värt att lyssna på, vare sig på begravning eller som opera i en konsert hall.

 

I nästa inlägg kommer jag berätta om våra uppspelningar av verket samt även lite om repen.

Över påsklovet kommer jag att åka till Berlin, och ni kanske får lite updates därifrån också.

 

Ha det bra! Vi ses!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback