GOOD BYE UNGDOMSFULLMÄKTIGE

Hejsan mina läsaren (Även om ni inte är så många).

Med detta inlägg vill jag meddela er att jag har bestämt mig för att jag inte ska fortsätta vara aktiv inom ungdomsfullmäktige.
Det finns flera orsaker till detta beslut. Några av det viktigaste är att jag just nu går mitt andra ring i gymnasiet och på ett relativt tuff program som tar upp väldigt mycket fritid. Jag har inte kunnat vara fullt aktiv på ett tag nu på grund av skolan.
Men den allra viktigaste faktorn är nog intresset, Det där med tiden har jag egentligen haft innan och jag tycker iaf att jag har klarat det fint. MEN det allra viktigaste är att mitt intresse för politik har minskat. Jag har nu suttit med i Ungdomsfullmäktige i 4 mandat perioder. 2008-2011. Under dessa åren har jag varit med om ganska mycket. Ledarmöten har kommit och gått. Vi har fått chansen att tillsammans kunna påverka samhället och förändra den.
Vi har varit tillsammans och diskuterat så mycket. Jag kommer knappt ihåg själv exakt hur många av dessa debatter jag har tagit del av. Jag har även fått många av mina åsikter hörda.
Men efter alla dessa år har nya intressen blommat upp för mig som jag känner att jag vill lägga ner mer tid på. Sedan känner jag att jag inte längre har något att ge längre, allt det jag kände att jag ville göra är gjort. Dessutom kände jag nu efter sommaren när jag kom tillbaka att Ungdomsfullmäktige håller mer och mer på att bli något jag gör bara för att det står på min dagliga schema. Ni vet alla hur det är när man gör något man inte gillar? Då kändes nästan så för mig. När allt detta kommer omkring så har jag beslutat mig för att det fanns bara en faktor som kanske kunde hålla mig kvar. Och det var Konvent arrangeringen. Jag lyfte fram frågan om ett konvent med ungdomskultur i fokus. Så hur det nu blir med det projektet avgjorde ifall jag skulle fortsätta eller inte. I och med att jag och Torkel som jobbar med mig på frågan har kommit fram till en lösning som inte krävde att jag behövde sitta i UF så bestämde jag mig för att inte ställa upp till omval igen.
Nu när politiken försvinner lite granna från mitt dagliga schema så kommer jag att få mycket mer tid att göra annat som jag vill. jag kommer även få mer tid över för att plugga och klara av skolan, mer tid att spendera med att spela Go och andra spel jag gillar och mer tid för Musik och mina andra estetiska intressen.

Lite synd dock är att jag har blivit någon lokal kändis (De kallar mig legenden) i Centrala göteborgs grundskoler sedan första gången jag ställde upp. Känns lite synd att detta har blivit en faktor till att valdeltagandet har varit lägre nu i Centrum... Lite stolt kan man känna sig dock.

Detta var allt, Har inte skrivit så jävla myket nånsens på JÄTTE LÄNGE!!!!

Vi ses!

Jobbig vecka, Förändringar och Högskoleplaner

Den veckan som har passerat nu har varit riktigt jobbig på många sätt, men framförallt på grund av att det var 2 prov på en och samma vecka. Biologi och Matte handlade det om. Jag var extra nervös för matteprovet (Vilket är ganska ovanligt då jag gillar matte) för att jag inte alls har räknat mycket på de typer av uppgifter vi hade prov på.
Biologin gick ganska bra fastän jag tyckte att jag kunde ha pluggat och övat lite mer inför provet. Matten gick inte alls bra dock... jag gjorde hälften av alla uppgifter, sedan så orkade jag inte tänka mera och lämnade in provet halv färdigt. Det kändes inte alls bra... Kommer förmodligen bli mitt första IG inom Mattematik. Efter allt detta och lite mer har jag bestämt mig för att ändra lite på mina dagliga rutiner.

Något i stil med:
  • Dra ner på Dator spelandet och ägna mer tid åt skolarbete och plugg
  • Börja göra läxor
  • En parantes på sitta kvar i skolan och plugga (Blir ganska lätt sugen på att sitta med facebook, Go eller dator spel när man är hemma efter en jobbig dag)
  • Börja plugga mer på Helger.
OM man ska in på Chalmers måste man göra lite uppoffringar. Speciellt om man vill in på någon av top programmen som teknisk Fysik elr Teknisk Design. Båda två har en intagning på 20+.

Jag vet att det låter som om jag planerar att bli en plugg fåne. Men jag ska försöka att inte bli allt för mycket en plugg fåne. iaf försöka plugga mindre än en av mina klasskamrater.

Om ingen anna gör det tänker jag önska mig själv lycka till. VI SES!!!!



Om brädspelet Go.

I den här inlägget tänker jag nog prata lite om GO:

Go är ett urgammalt brädspel med sina rötter från öst asien. På kinesiska heter spelet "Weiqi" som betyder "Spelet där man omringar", det talar väldigt mycket om vad spelet går ut på. På Japanska heter spelet Igo, då spelet spreds till västvärlden från japan så har man valt att kalla spelet go här i väst världen, förövrigt är de internationella go-termerna också importerade från Japan.
Sedan spelet uppfanns i kina för ganska länge sedan har reglerna inom spelet ändrats väldigt mycket. Det är de moderna reglerna jag kommer att skriva om i detta inlägg:
Fuseki Man turas om att lägga stenar (spelpjäserna) på en spel bräda som är 18x18. Stenarna skall dock INTE placeras i rutorna utan på "kryssen" på brädan (Man kan även lägga stenarna längs med sidan på korsningarna) Man kan inte flytta på stenarna sedan när de är lagda. Svart är först inom Go (som ni ser på bilden). Målet med spelet är att använda så få stenar och ta så stort område av brädan som möjligt, samtidigt som man ska försöka hindra motståndaren från att göra samma sak.
den andra grundregeln i spelet är att man kan fånga stenar:
en ensam sten har fyra friheter, och dessa friheter ligger längs med våglängden och horisonten:
Freedoms Ponuki
När två stenar nuddar vid varandra reduceras friheterna.
När en sten får har en frihet kvar så kallas det att stenen ligger i "Atari" och om svart nu får spela där krysset är så får stenen slut på friheter och kommer att bli borttagen från brädet. Det kallas att man FÅNGAR stenen (så som ni ser på bilderna). Man kan även fånga flera stenar samtidigt. Två stenar av samma färg som ligger tillsammans har mer friheter än en ensam sten, detta betyder även att man kan fånga fler än en enda sten. Om jag ska gå till baka på situationen i bild två så kan vit, för att leva, lägga en sten på krysset i bilden och utöka sina friheter och därmed unvika att man blir fångad.
Detta är de enda grundreglerna och målen i spelet: Ta territorie och fånga stenar. På grund av dessa få regler är spelet närmast intill oändligt många variationer. Inte äns en dator program (Bot) har kunnat räknat ut alla möjliga variationer under ett parti. På grund av detta har många källor klassat spelet som ett av världens mest variations rika brädspel. Kanske ett av anledningen till att detta är min favorit brädspel.
Jag har test spelat spelet när jag var liten men inte fortsatt för att jag inte förstod så mycket av vad som hände. Efter det har inte jag sett så mycket av spelet ända tills min morbror visade mig en Animé som heter HIKARU NO GO. Den inspirerade mig att börja spela Go på riktigt. Förra året hittade jag en lokal go-klubb här i göteborg.
Därifrån började jag spela regelbundet. Om ni vill kan ni komma till klubben och testa på spelet.
OM ni vill lära er mer om spelet så kan jag rekommendera sidan : Senseis Library. Om ni gillar Manga och Animé så kan ni även titta på Hikaru No Go.

Jag kanske skriver lite mer om spelet i senare inlägg men detta var allt för denna gång.
VI SES!!!!

Göteborg Open 2011

Göteborg Open är en Go turnering i göteborg arrangerad av vår klubb (Göteborgs Go klubb).
Go är ett asiatiskt brädspel som jag kommer skriva om i nästa inlägg (Förhoppnings vis).
Den brukar ta plats runt november varje år på Schillerska Gymnasiet.

De som känner mig redan vet att jag gillar o spela go. Det är både roligt och riktigt bra träning för mönster kännedom och tänkande. Årets Göteborgs Open är kommer vara min första Go-turnering. Till turneringen registrerade jag mig som en 9kyu spelare. Inom Go har man en rank system som liknar det som man har inom kampsport. Kyu-dan systemet funkar såhär att ju lägre siffra man har på kyu desto starkare är man och ju högre Dan man är desto starkare är man. Inom karate t.ex. Når man 1 dan genom att ta svart bälte. Lite samma tänk inom Go.

Gbg Open var uppdelad i 3 dagar som jag kommer skriva lite om:

Fredagen 4/11

Här startar dock inte den officiella turneringen. Men idag var det fortfarande bra att vara här för att en Européisk Go-proffs har rest hit för att hålla en föreläsning om strategier och öppnings teknink (Fusekis som det kallas). Han heter Catalin Taranu och var 5 Pro-Dan.
Föreläsningen var riktigt bra tycker jag, jag känner mig redan lite starkare efter föreläsningen. Han var väldig bra på att hålla föreläsningar, sedan var han även ganska rolig.
Av deltagarna var det väldigt många som kom från alla delar av sverige men även Norrmän och danskar, en av deltagarna var även från Holland.
Efter föreläsningen höll arrangörerna ett litet Blitz (Snabb partis) turnering. Där man körde på lite mindre bräda än standard och även med mindre tänke tid än normalt. Jag valde dock att inte vara med där för att jag ville träna mig inför den riktiga turneringen dagen efter på andra vägar.
Catalin var även vår Turnerings lärare under hela turneringen

Lördagen 5/11


Här börjar den riktiga turneringen. jag vaknade upp tidigt för att värma upp med att gå igenom ett proffs parti, Lösa några problem sedan så åt jag en snabb frukost och sedan åkte jag till Schillerska för att anmäla min närvaro i turneringen. Klockan 11 invigdes evenemanget och kort därpå började första ronden. Min första motståndare var min jämnstarke rival och kompis Tommy Lans.
Själva turneringen var 5 ronder totalt. 3 idag och 2 på Söndag, när man spelar så brukar man köra med klockar som liknar lite granna schack klockor men de har en extra Byo-yomi (Tilläggs tids) funktion. Varje spelare hade en 1 timmes långt tänke tid.
Min första rond slutade i total katastrof då jag spelade för långsamma drag och blev totalt krossad av Tommy. Det kändes inte alls bra och jag gav upp partiet.
Mellan första och andra ronden var det Lunch, jag hade med mig en lite lunch box som jag åt ur. Nästa rond mötte jag en motståndare jag hade spelat mot innan när jag var en total Newbie på 20kyu. Han hette Magnus, partiet var kämpigt och riktigt komplicerat för båda. Jag låg back i majoriteten av matchen men till slut vände jag på partiet till min fördel ända tills jag gjorde ett dumt misstag. Misstaget ledde till min förlust igen.
Jag spelade in varje parti som jag spelade med min smartphone för att kunna gå igenom partiet senare och hitta mina misstag. Man lär sig mkt av sina misstag sa man.
(På bilden ser ni Sam Holt som spelar sin sista rond mot en Norrman)
Efter att ha gått igenom några partier med catalin lärde jag mig ganska mycket och kände nu hur jag blev bättre.
Sista ronden mötte jag Sebastian Salman, reggad som 8kyu och var den första jag spelade mot när jag kom till Göteborgs Go-klubb. Jag var ganska säker på att jag skulle bli krossad för jag visste att han var starkare än mig. Men p.g.a. dålig hälsa och huvudvärk gjorde han några misstag som gav mig seger.
Kände dock att segern inte kändes lika bra då han var inte riktig i form, så jag frågade honom om att spela ett riktigt parti vid ett senare tillfälle på klubben.
Dagen slutade med en liten föreläsning med Catalin där han går igenom ett top parti mellan Martin Li 5Dan amatör och Ulf Olsson 4dan från göteborg.


Runt klockan 11 gick jag hem.

Söndag 6/11

Idag var det sista dagen under evenemanget och de sista ronderna skulle hållas idag. Min första motståndare idag var Ulrik 10Kyu från Norge. Något som på ett sätt förvånade mig att han inte var så himla bra på att hitta smarta drag (Tesujis) och hur lätt det var att vinna mot honom. Partiet slutade i min vinst. Idag fick jag lite pengar av mamma för att inhandla lunch. Efter partiet gick jag till vasa grill & Kebab och köpte en portion Kebabtallrik och gick sedan tillbaka till Schillerska för att äta. Efter Lunchen spelade jag mitt sista parti som var mot en Norrman vid namn Andréas Lönns, 8Kyu. Av ranken att bestämma så skulle det bli en tuff match men jag kände mig lite för bekväm efter mitt seger idag. jag underskattade Andreas totalt och blev besegrad igen. Han spelade riktigt bra för sin rank. Tänket var rätt och han svarade på mina drag rikigt bra.
Vid fem tiden var det dags för pris utdelning. Man kunde få pris genom att vinna 4 partier och komma top 3 i turneringen. Av de som vann 4 partier var bland annat Tommy med som vunnit alla sina ronder. Dessa fick ett present kort med värde på 200 spänn som de kunde lägga på GO-teori böcker som säljs av Mohsart (Mats Hjalmarsson, en försäljare av Asiatiska böcker och spel redskap). Top tre i turneringen var Jakob bing, 1Dan på tredje plats, Pål Sannes 4dan på andra plats och Martin Li 5dan på första plats.
Turneringen var nu slut och mitt första turnerings resultat blev 2 vinster och 3 förluster....

Själv var jag iaf nöjd för att jag lärde mig mkt och för att jag gjorde mitt bästa. matcherna var mkt roliga även de man förlorade på.

Aja. Det får räcka för den här gången. Nästa gång skriver jag lite om Go.

VI SES!!!

GUESS WHO'S BACK!!!

Tjena allihopa vill bara berätta för alla att JAG ÄR TILLBAKS!!!!!

Ska nog börja blogga lite igen. Både för att jag har fått respons och för att träna min svenska (Hoppas Dan inte läser detta dock, IG svenska B på direkten).

Hursomhelst, Det har hänt en hel del sedan jag skrev här senast. Just nu äre Höstlov och från lördags tills tisdags så sjöng jag med Höstlovs kören. Vi gjorde Mozarts Requiem. Ville sjunga på den för att jag redan har spelat den.

Snart ska jag ut, till Schillerska och vara med i min första riktiga GO-turnering, Göteborgs-Open 2011.

För er som inte vet så är GO ett östasiatisk brädspel där man turas om att lägga stenar på ett spelplan med 324 rutor. Man lägger dock stenarna på korsningarna på brädet vilket gör att det blir 361 ställen att lägga stenar på.

Jag borde gå nu dock, Hinner inte sitta och snacka spel nu.

Jag kommer uppdatera om turnerningen via min Smartphone, Hoppas det funkar dock, Annars äre bara följa mig på Facebook.

CYA ALL!!!!

RSS 2.0